Tranentrekken met een hoger doel

 

Goede boeken geven tijdloze boodschappen. Het in 2012 verschenen boek The fault in our starsvan John Green is daar een voorbeeld van. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. In 2014 is er een al even succesvolle film van gemaakt. 

Het boek gaat over de liefde tussen een meisje van zestien (Hazel Grace) en een jongen van zeventien (Augustus Waters), beiden overlevers van agressieve vormen van kanker. 

 

Misschien een beetje over de top zo’n thema? Dat is nèt niet het geval. Het mooie is dat de tranentrekkerij ergens toe leidt: reflecteren op Grote Vragen van het Leven en er nog belangrijke Antwoorden over horen ook. Interessant voor dokters dus. 

Twee voorbeelden, in het originele Engels want zo ben ik door mijn anglofiele vader opgevoed. In het begin horen we Augustus Waters zeggen: “That’s the thing about pain. It demands to be felt.” En helemaal aan het einde legt diezelfde Augustus uit: The real heroes anyway aren’t the people doing things; the real heroes are the people noticingthings, paying attention. Even ademhalen… 

 

Mij blijven deze quote’s raken want zij verwoorden wat ik als huisarts in het contact met (kanker)patiënten essentieel vind: dat er ruimte is voor de pijn, het verdriet en het lijden die ziekte nu eenmaal met zich mee brengt. Dat het er lang niet altijd om gaat vanuit de doe-stand op zoek te gaan naar oplossingen voor de aan ons gepresenteerde problemen.
Een aandachtige dokter is voor de patiënt vaak net zo belangrijk. 

 

Bram Tjaden, huisarts en mindfulnesstrainer

 

Eerder verschenen als blog voor Medisch Contact