De cirkel is rond

 

Mevrouw A. zie ik voor controle. Op mijn vraag hoe het met haar gaat, antwoordt ze enthousiast dat er een tweede kleinkind geboren is. Dit is voor haar heel bijzonder.

In het verleden is het echtpaar uitgebreid onder behandeling geweest op onze fertiliteitsafdeling. Met veel moeite kwam een zwangerschap tot stand, dit kind werd prematuur geboren. In die jaren betekende dit dat moeder gedurende enkele weken van achter glas slechts naar haar baby kon kijken en proberen iets van moedermelk te produceren. Soms was er een lieve verpleegkundige die haar een keer extra ´s avonds stiekem bij de baby liet. Het is bij één kind gebleven en opmerkingen over het gemak daarvan door derden, doen tot op de dag van vandaag nog altijd pijn.

Toen bij haar jaren later een gynaecologische maligniteit werd vastgesteld en zij `alles` weg moest laten halen, was dat wederom een confrontatie met de niet-vervulde kinderwens. Door de gevolgen van deze en een later volgende behandeling voor een andere maligniteit, is haar kwaliteit van leven ernstig beperkt. Zij moet dagelijks haar energie verdelen over de vele dingen die zij wil doen, naar de weinige die zij kan.

Hun enig kind is gehuwd met iemand die ook enig kind is.
In dat gezin werd redelijk vlot een eerste kind geboren en recent dus een tweede.         De geboorte van dit kind maakt voor mevrouw veel goed.De terugkerende cirkel van verdriet is hierdoor doorbroken.

M.Caroline Vos, gynaecoloog,                                                                                   Tilburg, mei 2015