Het Pijnmodel van Loeser

Het Pijnmodel van Loeser

Daar was ze weer, voor de derde keer in tien maanden. Ook nu werden bij echografie cystes in de ovaria geconstateerd, rechts groter dan links.

Vraag was of een punctie c.q. weer een laparascopie moest plaats vinden bij deze pijnlijke vergroting. Zo’n bevinding zet messen op scherp. De vraag naar een waarom wordt niet gesteld, terwijl iedere gynaecoloog je kan vertellen dat de ene vrouw “mid pijn” rond de ovulatie sterker voelt dan de ander. Een groeiende follikel kan het buikvlies zo onder spanning zetten, dat een vrouw afhankelijk van haar sensitiviteit, dit als meer of minder pijnlijk ervaart.  Een persisterende follikel is een doorgroeiend ei-blaasje, dat niet tot springen komt bij vrouwen onder stress (bv examen).  Wanneer - tot 8-9cm- de natuur zijn ontstreste loop weer krijgt, keert het ovarium terug tot normale proporties.

Nieuwsgierig naar de oorzaak van deze terugkerende mijn inziens persisterende follikels ging ik nadien het gesprek met haar aan en vroeg haar wat er het afgelopen jaar voor veranderingen in haar leven plaats hadden gevonden.

De enige dochter van patiënte had een jaar geleden een baby gekregen en zij paste zo nu en dan op. Daar zag zij toenemend tegenop omdat haar kleinzoontje zo sprekend op haar ex-man leek.  Mevrouw had na jaren van mishandeling een vechtscheiding achter de rug, die zij nog steeds niet echt verwerkt had.  De kalender van haar baby-zitsessies en van haar  opnamen liepen bijna parallel!!

Toen ik haar met deze kalender in de hand het mechanisme achter de cystes en het sterker ervaren van pijnprikkels bij stress uitlegde, ging zij dankbaar op het advies voor psychologische hulp in. Deze psycholoog liet later weten hoe zeer de vinger op de juiste plek was gelegd. Patiënte heeft nauwelijks meer behandeling nodig gehad. Wij hebben haar niet meer terug gezien.

Leonard Berger, gynaecoloog n.p.         
Breda, juni 2019.